Ciltte Hassasiyet Yaratabilen İçerikler Nelerdir?

Ciltte Hassasiyet Yaratabilen İçerikler Nelerdir?

Yeni bir kozmetik ürün kullanmaya başlanıldığında ciltte kızarıklık veya kaşıntı gibi belirtiler oluşuyorsa o ürünün içerisinde bulunan bir içeriğe alerjiniz ya da hassasiyetiniz olduğunu göstermektedir. Bu sadece kullanılan cilt bakım ürünü değil tüketilen gıdalardan da kaynaklanabilir, ürün içeriklerinde alerjik reaksiyona yol açabilecek bir madde bulunuyor demektir. Bu durum kişiden kişiye göre değişkenlik göstermektedir. Ciltte hassasiyet yaratabilecek içeriklerin neler olduğunu tespit edip buna göre vücuda, cilde iyi gelmeyen hassasiyet yaratan durumların önüne geçerek engellenmesi gerekmektedir.

 

Cilt Bakımında Hassasiyet Yaratan İçerikler Nelerdir?

 

- Hassas bir cilde veya atopiye yatkın bir cilde sahip olan kişilerde şampuan, cilt temizleyici, sabun ve deterjanlarda bulunan sülfat maddesi ciltte hassasiyet oluşmasına sebep olan içeriklerinden biridir. Bu tür ürünlerde bulunan sülfat maddesi ürünlerin köpürmesini sağlamaktadır. Sülfat maddesi ciltte, saçlarda kuruluk ve kızarıklık gibi belirtilere sebep olmaktadır.

- Genel olarak kullanılan her tür üründe raf ömrünü uzatmak amacıyla koruyucular eklenmektedir. Bu durum tüketilen gıdalarda da uygulanmaktadır ve genel olarak daha çok atopik cilde sahip kişiler için alerjik reaksiyonlara sebep olmaktadır.

- Parfümlerin içinde bulunan kimyasal bileşenler hassasiyete yatkın olan kişilerde kaşıntı, kızarıklık, şişlik gibi belirtilere sebep olmaktadır. Hassasiyete sahip kişilerin cilt bakım ürünlerinde kokusuz ya da parfümsüz yazan ürünler tercih etmesi gerekmektedir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta ise ürünün içeriğinde bulunan kokuyu bastırmak amacıyla başka bir bileşen eklenmiş olabilir ve bu eklenen bileşenler de hassas cilde sahip olan kişilerde reaksiyona, irritasyona ve tahrişe neden olabilmektedir.

- Benzoil-peroksit maddesi hassasiyeti olan ciltlerde bu belirtilerin artmasına neden olabilmektedir. Bu içeriğe sahip ürün kullananların hassasiyeti bulunuyorsa mutlaka dermatolog gözetiminde ve doktorun önerdiği şekilde kullanılması tavsiye edilmektedir.

- Alkol içeren ürünler cildin kuruması, kızarması, kaşınması, şişmesi ve tahriş olması gibi alerjik reaksiyonlara neden olabilmektedir. Alkol, ciltte bulunan kirin ve yağın ve derinlemesine arındırılmasını sağlamaktadır. Burada göz önünde bulundurulması gereken nokta ise cilt tipinin nasıl olduğunu bilmektir. Yağlı bir cilde sahip kişilerin alkol bazlı cilt bakım ürünleri kullanımıyla gözenekleri tıkayan sebumu azaltmaya yardımcı olunmaktadır. Kuru, hassas veya atopik bir cilde sahip kişilerin alkol içeren temizleyiciler kullanması ise ciltlerinin kurumasına neden olmaktadır.

- Herhangi bir ürün içeriğinde bulunan maddelerin doğal ya da organik olması ciltte reaksiyon yaratmayacağı anlamına gelmemektedir. Özellikle evde yapılan doğal olarak kabul edilen maskeler ve doğal yağlar içeren karışımları cilde veya saç derisine uygulamak alerjik reaksiyonlara ve ciltte tahrişe neden olmaktadır.

- Salisilik asit, glikolik asit gibi asitlerin yanlış ve bilinçsiz bir şekilde kullanılması hassas ciltlerde reaksiyonlara neden olmaktadır. Özellikle birbiriyle kullanılmaması gereken bu içeriklerin birbiriyle etkileşime geçip cildin tahriş olmasına sebep olmaktadır. Bu içeriklere sahip ürünler kullanılırken mutlaka bir dermatolog gözetiminde kullanılmalıdır.

 

Ciltte Oluşacak Hassasiyete Engel Olmak İçin Yapılması Gerekenler Nelerdir?

 

- Yalnızca hassas cilt yapısına sahip kişilerin değil tüm cilt tiplerinin yeni bir ürünü kullanmadan önce mutlaka test etmesi tavsiye edilmektedir. Bu kullanılacak olan yeni ürün cilt bakım ürünü, makyaj ürünü, saç bakım ürünü veya saç boyası ürünü olabilmektedir. Daha önce hiç kullanılmayan yeni bir ürün ise mutlaka test yapıldıktan sonra uygulanmalıdır. Küçük miktarda ürünü kulağın arkasına veya bileğinin iç kısmına uygulanması önerilmektedir. Bu ürünü uyguladıktan 24 saat içerisinde ciltte herhangi bir kızarıklık, kaşıntı, şişlik gibi bir belirti gözlemlenmezse ürünü kullanmada herhangi bir problem olmadığı anlamına gelmektedir.

- Cilt bakım ürünlerinde, rutinde kullanılan ürünlerin içeriklerine dikkat edilmesi gerekmektedir. Özellikle birbiriyle kullanılmaması gereken bazı içeriklerin birbiriyle etkileşime geçip cildin tahriş olmasına sebep olmaktadır.

- Kullanılan ürünlerin miktarına da dikkat edilmesi önemli bir konudur. Özellikle asit içerikli ürünleri kullanırken, başlangıçta cildin bu içeriği tolere edip etmeyeceğini gözlemlemek amacıyla ürünü az miktarda uygulayarak kullanmaya başlanması gerekmektedir. Herhangi bir sorunla karşılaşılmadığı müddetçe bu miktarı yavaş yavaş arttırarak ilerlenmelidir.

- Daha önce kullanılan ve ciltte alerjik reaksiyon yaratan ürünlerin içerikleri konusunda dermatolog görüşü alınması önerilmektedir. Dermatologların önerdiği içeriklere sahip ürünleri, önerilen şekilde ve doğru miktarda kullandığında cilt için en doğru karar verilmiş olacaktır.

×
Sale

Unavailable

Sold Out

FIRSATLAR
İNDİRİM FIRSATI